Ana içeriğe atla

TİMAG Sport-Management / Röportaj

Almanya’da bulunan TİMAG Scouting ve Futbolcu Danışmanlığı şirketinin ortağı Gökhan Çavdar ile bir röportaj gerçekleştirdim. Teşekkürlerimle...
1)Scouting nedir, bir scoutun görevleri nelerdir, bu konuyu biraz anlatır mısınız? 
1-Scouting; “yetenek avcılığı” ve “keşfe çıkmak” anlamlarında kullanılır. Profesyonel futbol hayatındaki tanımı ise "futbolcu izleme ve keşfetme"'dir. Dünya futboluna adını altın harflerle yazdırmış çok sayıda büyük kulüp, Scouting ekiplerini uzun zamandır bünyelerinde barındırıyorlar.
Scoutingde bir oyuncuya 'doğru hedef' veya 'iyi transfer' diyebilmek için oyuncuyu sadece kendi içinde değerlendirmek yetmez. Takım, hoca, oyun yapısı, oyuncu grubu, lig vb. faktörlerden bağımsız bir tespit yapmak doğru olmaz.
"Şu oyuncu iyi, alalım bunu" mantığı çok akıllıca değil. Bu iş de bu kadar basit değil zaten. Scouting işi düşünüldüğünden çok daha sofistike ve detaylı bir iş. Gerçi bu işi profesyonel olarak yapanlar bile böyle basit yaklaşırken dışardaki algının bu olması çok yadırganamaz. Scouting işinin sadece genç ve bilinmeyen oyuncu bulmak olduğu görüşü bu yanlışların başında geliyor. Dolayısıyla yaşı ilerlemiş oyuncu transferinin de scouting ile alakası olmadığı düşünülüyor. Kariyeri iyi olan ve isim olarak zaten bilinen oyuncuyu scout etmenin yani izleyip raporlamanın gereksiz olduğu da fazlasıyla yapılan yanlışlardan bir diğeri. A takım scoutingi oynatılan ve oynatılması düşünülen oyun içerisinde stratejik açıdan ihtiyaç duyulan tipe “en uygun” oyuncuyu tarayıp tespit etmektir. En mühim husus saha içiyle doğrudan ilgili olan oyuncunun temel profilidir. Bu da oyuncunun teknik özellikleri, fiziksel özellikleri ve zihinsel (oyun algısı ve kişilik) özelliklerinin ihtiyacı karşılayıp karşılamayacağının irdelenmesinden geçer. Birincil vazifesi olmasa da piyasa takibi dolayısıyla maliyet analizi de yapabilmeli bir scout. Kulübün mali şartlarını göz önünde bulundurup ona göre izleme ve raporlama yapmalı. Yani piyasa değeri 20 milyon Euro olan oyuncuyu toplamda 5 milyon Euro transfer bütçesi bulunup 5 tane de transfer ihtiyacı olan takıma önermemeli! Hem teknik açıdan hem de mali açıdan doğru ismi bulabilmek için scoutun bünyesinde birtakım yetenekleri ihtiva etmesi ve çalıştığı kulübün scouting mekanizmasının doğru işlemesi elzem.
2)Tespit ettiğiniz futbolcuların kaç maçını izleyerek onların hakkında bir sonuca varıyorsunuz?
2-Genelde 3-5 maç arası kesinlikle izlemek gerekiyor.
Scoutun oyuncuyu değerlendirme kriterleri olabildiğince fazla ve kapsamlı olmalıdır. Bu iş “Oyuncu sağ kanatta oynuyor. Hızlı ve teknik bir oyuncu.” tadında kısa, basit nitelemelerle açıklanacak kadar kolay bir iş değil. Temel vasıfların yanı sıra detay değerlendirme yapabilmelidir. Futbol branşına özgü niteliklerle beraber genel sporcu karakteristiğine hakim olmalıdır. Bu fiziksel ve zihinsel değerlendirmenin daha sağlıklı olması için gereklidir. Bunların dışında mevkiye özel nitelikleri iyi yorumlamak ana husustur. Bu nedenle futbolda dönemin dinamikleri, değişen ve gelişen stratejiler içerisinde farklılık arz eden oyuncu rolleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Scout sosyal zeka, algılama kapasitesi, odaklanma, hayal gücü ve yazılı/sözlü ifade yeteneği konularında etkili olmalı, kendini bu konularda geliştirebilmelidir. Teknik anlamda ne kadar donanımlı olursa olsun oyuncuyu en kısa sürede, en doğru biçimde analiz edebilmek ve yaptığı analizi en doğru şekilde raporlayabilmek/aktarabilmek için bu hususlara ihtiyaç duyar. Bilimsel ve teknolojik gelişimlere adapte olabilmeli, bunları en doğru şekilde kullanabilmelidir. Oyuncu datası oluşturabilmek ve bunları kategorize edebilmek için modern programları kullanabilmek kesinlikle büyük avantaj sağlamakta. Günümüzde oyuncu analizi için istatistikler çok önemli bir dayanak oluşturuyor. Bir scout, raporunu mutlaka doğru yorumlanmış istatistiklerle desteklemelidir. İfade etmeye çalıştığım üzere scout seçimi için göz önünde bulundurulması gereken birçok beceri var. Yani düşünüldüğü kadar basite indirgenecek bir meslek değil. Dolayısıyla seçimi yaparken liyakat esas alınmalı ve doğru kişiler tercih edilmelidir. Bir nevi scout seçimi yaparken de scouting yapmak ve doğru ismi bulmak gerek. Ülkemizdeki scouting yapılanmaları içerisinde en eksik taraflardan birisi bu diyebilirim. Bu işle haşır neşir olan ve ideali bu mesleği icra etmek olan bireyler gelişimlerine fazlaca önem vermeliler. Bu işin mahareti bilmem kaç saatlik sertifikasyon programına katılmak değil. Futbolun hemen hemen her alanında olduğu gibi sadece eski futbolcu olmak hiç değil. Bambaşka bir beceri.
3)Futbolcularınızı mental olarak nasıl hazırlıyorsunuz, maçlarına çıkmadan önce bir menajer olarak onlara nasıl yaklaşıyorsunuz?
-3/ Futbolcunun yetkilisi/menajeri olarak çok geniş çaplı çalışmanız gerekiyor, zaman ister, efor ister, sabır ister, titizlik ister, gizlilik ister. Mental anlam da futbolcunuzu çok iyi hazırlamanız gerekiyor, ona 7/24 destek olmalısınız, dileklerini yerine getirmeye gayret göstermelisiniz. Bi anlamda Beyin Cerahı olmanız gerekiyor. Futbolcunun karakteri çok önemli, futbolcunuz ne kadar kaliteliyse, sizde onun yetkilisi olarak bi okadar kalitelisiniz demektir.
Futbolcunun yapacağı yatırımlarda da çok destek, yardımcı olmanız gerekiyor. Bu oyunu kuralına göre, temiz, dürüst, sabırla özveriyle çalışırsanız başarılı olursunuz.
4)Almanya’da ve Türkiye’de scouting arasında nasıl farklılıklar var? 
-4/ Almanya Dünya Futbolun da en büyük Scouting ağına sahip, Türkiye de bu konuda yavaş da olsa kendi bu konu da geliştirmeye çalışıyor. Benim izlenimlerime göre örneğin Galatasaray ve Altınordu Spor kulübü Scouting konusunda sağlıklı çalışmalar yapıyor.
5)Ülkemizde neden yeterince genç ve yetenekli futbolcular yetiştiremiyoruz?
-5/ Çok güzel bir soru sordunuz, neden genç oyuncu çıkaramıyoruz? Yönetim bazında çok büyük zaaflarımız olduğunu düşünüyorum, çok sabırsızlar ve maalesef futbolu bilgisi pek sağlıklı olmayan yöneticiler kulüpleri yönetiyor.
Futbolcu, yetenekli kardeşlerimizin mental anlamda çok büyük desteğe, sağlıklı, profesyonel yönlendirilmeye ihtiyaçları var.
6)Futbolcu menajerinin başlıca görevleri nelerdir?
Futbolcu menajerleri futbolcuyu temsil eden, transfer görüşmelerini ayarlayan ve gerekli takımlar ile görüşüp transferini ayarlayan kişidir. Futbolcu temsilcileri futbolcuların meslek hayatı boyunca yardımcı olmakla beraber sorumludurlar. Futbolcuyu temsil eden bu kişi futbolcuların geleceği açısından önemli bireyler arasındadır. Futbolcu menajerinin bir diğer adı ise Futbolcu temsilcisidir. Profesyonel futbolcuyu temsil eden bu temsilciler, transfer görüşmeleri için kulüp ile görüşerek gerekli sözleşme ve anlaşmaları oyuncu yerine yapar ve temsil eder. Profesyonel Futbol Temsilcinin görevleri: Profesyonel tutbolcuların sportif ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesi, türkiye’de en iyi kariyer hedeflerinin belirlenmesi ve doğru seçimler yapmaları için desteklenmesi, kulüplere tanıtılması, Transfer görüşmeleri yapılması, Kontrat  çalışmaları, hukuki destek ve Transfer Sonrası hizmetler, Reklam & Sponsorluk  çalışmaları…
Geniş bağlantı ağımız sayesinde, yurtiçi ve yurtdışında ilişkiler kurarak futbolcuları temsil ediyoruz. Futbolcular ve Kulüpler Lisanslı Futbolcu Menajerleri ile çalışması faydalıdır. Profesyonel futbolcu Menajerleri olarak amacımız aynı zamanda futbolcuların arkalarında bir kuvvet, partner ve dost olarak çalışmaktır.
7)Ayda kaç maç izleyip notlar alıyorsunuz?

-Bu zaman zaman değişiyor ancak ayda 8-10 maç arası değişiyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Doğan Karakuş / Açıklama

 Doğan Karakuş bu transfer döneminde Kırklarelispor'a imza atmasının ardından kadro dışı kalmış ve Şanlıurfaspor'a imza atmıştı.  Geçtiğimiz günlerde Kırklarelispor Sportif Direktörü Murat Baytaroğlu ile Doğan Karakuş transferi hakkında konuştuk. Doğan Karakuş'un kadro dışı kalmasının sebebi sorduk, işte cevabı: Murat Baytaroğlu: ''Doğan Karakuş'u bizim kulüp yapımıza, teknik heyetin antrenman ve oyun sistemine uymadığı için kadro dışı bıraktık.'' Bunun ardından Doğan Karakuş bize ulaştı ve açıklama yapmak istedi, gazetecilik mesleği etiği doğrultusunda iki tarafında görüşlerini almamızın en doğrusu olacağına karar verdik ve sizlere sunmak istedik. Bu iddialara Doğan Karakuş'un verdiği cevap:  Doğan Karakuş: '' Kırklarelispor ve camiasına saygı duyuyorum fakat bazı konulara açıklık getirmek ve yanlış anlaşılmalara mahal vermemek zorundayım. Kırklarelispor Kulübü ile anlaştıktan kısa bir süre sonra ayrıldım. Kırklarelispor sportif dire...

HAMZA MISIR RÖPORTAJ

AK: Kendinizi kısaca tanıtır mısınız? Hakemliğe kaç yılında ve nasıl başladınız? H.M: 1968 yılı Trabzon doğumluyum. Futbol şehirinde futbol oynadım. Amatör’de futbol oynuyordum, bir maçta sakatlandım ve futbolu bırakmak zorunda kaldım. Benim hakemliğe başlamam çok ilginçtir. O dönemde mesleğim gazetecilik, bir maça muhabir olarak gitmiştim. Maçın yardımcı hakemlerinden biri maça gelmemişti. Ben de futbol oynadığım için maçın gözlemcisi yardımcı hakem olarak görev yapmamı istedi. Ben de o gün eşofmanlarımı giydim ve bayrağı alarak maça çıktım. O maçta yardımcı hakem olarak görev aldım. Ardındın hakem kursuna davet edildim. Hakemliğe ilave hakem olarak görev aldım. 1997 yılında klasmana yükseldim, 2001 yılında Süper Lig kadrosuna yükseldim. 2006 yılında Süper Lig hakemliğinden düştüm. Ardından 2009 yılında hakemliği bıraktım. Hakemliği bırakmamın sebebi federasyon değişikliğinden kaynaklıdır. Haluk Ulusoy federasyona gidince yerine gelen diğer federasyonlar bize sıcak bakmadı. Dol...

2017-2018 Sezonu Kırklarelispor'un İlk Yarı Performansı & Takım Analizi & Gidecekler - Kalacaklar & Röportaj Bilgi

2017-2018 SEZONU İLK YARI DEĞERLENDİRMESİ Kırklarelispor, geçtiğimiz sene ligde kalmayı son maçta garantilemişti. Bu sebepten dolayı, Başkan Volkan Can bu sezonun da geçen sezon gibi geçmemesi için transfer sezonunda kolları sıvamıştı. Yeni futbolcular transfer edildi, özellikle Caner Koca, Sinan Kurumuş, İsmet Şimşek , Alişan Şeker gibi önemli futbolcuların takıma takviye edilmesi taraftarın yüzünü güldürmüştü. Ancak bazı yeni transferler takıma son anda katıldığı için,  ilk maçlarda sıkıntı yaşasalar da Kırklarelispor lige Bugsaşspor'u 2-1 yenerek, moralli bir şekilde başladı. 2.Lig Beyaz Grubu, Başkan Volkan Can'ın da değimiyle Kırklarelispor'a göre tam anlamıyla Şampiyonlar Ligi gibi idi. Bu grupta herkes Kırklarelispor'un düşmeye oynayan takımlar arasında olacağını düşünüyordu. Ancak daha sonraki maçlarda Hacettepe ile deplasmanda 1-1 berabere kalan Kırklarelispor, kendi sahasında Pendikspor'u 2-1 mağlup etti. Kırklarelispor'un rakibi güçlü Gümüşhane idi,...